dimarts, 15 de maig del 2012

"Els instituts faran classe dues tardes i es planteja la jornada intensiva

Premsa  La Vanguardia (27/04).

La consellera d’ensenyament, Irene Rigau, canviarà la normativa d’horaris en els instituts i permetrà que facin classe només dues tardes a la setmana en lloc de tres, com és obligatori ara. El departament modificarà els horaris perquè creu que així es podrà estalviar diners en despeses de funcionament i a més pot ser positiu per als alumnes grans, que podran dedicar la tarda a estudiar o a altres activitats extraescolars. A més a més, Rigau es va mostrar molt oberta a la possibilitat que cada vegada més centres facin jornada intensiva –classes concentrades al matí–.

La conselleria avaluarà les peticions dels centres. Si hi ha acord entre els docents, les famílies i els municipis i la petició va acompanyada d’un projecte educatiu que justifiqui la seva implantació, Ensenyament permetria aquest nou horari.
La jornada intensiva és una vella reivindicació dels docents, sobretot en la secundària. La junta central de directors de secundària va recomanar precisament la jornada intensiva en el seu document de millora de L’ESO fa uns mesos. El sindicat majoritari en secundària, Aspepc-sps, també fa temps que reclama aquest horari, i segons els seus càlculs diverses desenes de centres ja l’han sol·licitat. A Catalunya, només uns quants instituts treballen amb jornada intensiva.
L’estalvi de despeses, la disminució de la conflictivitat entre els estudiants i l’aprofitament més gran de les classes són alguns dels arguments que donen els partidaris d’aquest tipus d’horari. Els professors constaten que és durant la tarda quan tenen més problemes d’indisciplina i quan els alumnes estan més dispersos. En primària, els sindicats d’ensenyament també han suggerit la implantació de la jornada intensiva, però aquí hi ha més discrepància, en especial amb els pares.
Quant a l’educació postobligatòria, Rigau va anunciar altres mesures ahir. Els cicles D’FP de menys de dos anys –menys de 2.000 hores– es queden com estan. Són els que encara no s’havien adaptat a la LOE. Ensenyament vol esperar a veure com es desenvolupa la normativa del Ministeri d’educació. A més a més, deroga les noves condicions dels tutors de pràctiques D’FP, que mantindran el mateix nombre d’alumnes tutoritzats que aquest curs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada